Övre foajén, Uppsala

2020. Det blev pandemi, och kulturlivet stängdes ner. En på alla vis sorglig tid, men Uppsala Stadsteater passade på att utnyttja stängningstiden konstruktivt. När Uppsalapubliken återigen fick gå på teater blev de välkomnade till sin – nygamla – Stadsteater.

Projektet här har handlat till stor del om taket och att samordna installationer – belysning, ljudanläggning och ventilation som behöver få plats i foajémiljön utan att ta över helhetsintrycket.
Intrycket vi har strävat efter är det ursprungliga, dvs. ett slätt, turkost tak – men med alla de nutida installationerna på plats och också flexibilitet för framtida ändringar.

När det kommer till inredning har vi egentligen gjort så lite vi kunnat – bar, garderob och diskar har behållits men fått nya eller renoverade ytskikt. Ventilationsschakten har fått ny form och en funktion som plats för samlad information – såväl digitala skärmar som hyllor för programblad och -tidningar.

Belysningen består av ett nytt skensystem för att ge framtida flexibilitet. När det kommer till dekorativa armaturer har vi plockat ur teaterns förråd. Dels är det vägglampetter av Hans Agne Jakobsson som får vara med en till vända, och dels de ståtliga ljuskronorna som tidigare hängt i teatersalongens tak har rekonstruerats och fått hänga på hedersplats över entrétrappan.

Möbleringen är vald för att ge ett lätt intryck samtidigt som många gäster får plats. Där har vi också jobbat med rätt mycket kulör för att skapa en känsla av en förhöjd och dramatiserad verklighet.
För ett tag sedan fick vi inte, men nu: Välkommen! Se en föreställning, och trängs i foajébaren över ett glas vin i pausen!

Medverkande inredningsarkitekter: Jenny Eriksson, Max Lundgren
Belysningsdesigner: Yousef Tavakoli, Tyréns
Specialsnickeri: Aarts Lundsjö specialsnickeri
Scpecialarmaturer: Blond
Smide: Uppsala Stadsteater
Projektledare: Stefan Johansson, Briab
Foto: Mikael Olsson

Share