Marabouparken

I Marabouparken i Sundbyberg (”Sveriges vackraste park 2008″) har en ny konsthall öppnat, i underjorden under det gamla kakaolaboratoriet. Studio Feuer har ritat inredningen till reception/ butik och restaurang.

Vi har velat knyta samman de olika beståndsdelarna park, konsthall och restaurang genom att flytta in symboler för parklivet inomhus – parkbänken, kiosken, lyktstolpen. Symbolerna är alla monokromt  laxrosa – en färg som både håller samman och sticker ut.

I receptionen/butiken är parksymbolerna inställda i ett neutralt gråvitt rum, medan restaurangen är varmare, mer ombonad och bearbetad.

Husets historia har varit viktig i restaurangens inredning. Vi flirtar friskt med fyrtiotalet, men vill inte kopiera historien utan göra en egen tolkning. Taket är rutigt i olika inrökta beiga nyanser, terrazzogolvet giftigt grönt med små skärvor av chokladbrunt. Skåpsluckor från husets originalinredning har fått nytt liv som soffryggar, elementskydd och bordsskivor.

Ett inre rum har fått bli en dovgrön berså med väggar i mönsterskuren linoleum, och möjlighet att vara mer privat bakom avskärmande draperier. Bardisken påminner om ett bastant funkis-skrivbord. I taket är specialritade armaturer strödda som skir äppelblom.

Det är en blandning av gulligt – retro – bastant – konceptuellt. Vi hoppas att alla kommer att känna sig välkomna, att inredningen lockar och chockar olika människor på olika sätt.

Team: Tove Sjöberg, Milott Widolf, Hedvig Andersson

Foto: Bild 2, 6: Mattias Sätterström, övriga bilder Åke E:son Lindman

Arkitekt för tillbyggnaden – konsthallen under parken: WGH arkitektkontor

Share