Restaurang Landet

I arbetarförorten Telefonplan har det gamla postkontoret stängt igen och Restaurang Landet intagit lokalen. Ägarna till Landet är i 30-årsåldern, bor själva i området och ville starta ett ställe som de själva skulle kunna gå till. Det enda i restaurangväg som fanns i området var Ericssons personalmatsal, och den lokala pizzerian.
Vi fick fick arkitektuppdraget tillsammans med Kjerstin Björk efter examen på Konstfack våren 2004. Det fanns inget uttalat program för idé eller funktion när projektet startade, ingen erfarenhet av liknande jobb, ingen stor budget, men väl en lokal och sex personer som menade allvar.
. . .
En social knutpunkt, en miljö som bjuder på spontana möten
Vi gör precis vad vi gillar och då tror vi att ni gillar det också.
. . .
”Storslaget och gulligt”
SKÖNA KROCKAR
FÖRBÄTTRARE med EGENSINNE
SJÄLVFÖRTROENDE och OPTIMISM
VÄNLIGHET och SPONTANITET
FÖRORT och FÖRANKRING
DRÖMMAR och ROMANTIK
VACKER VARDAG
VI RITAR OM KARTAN!
Så sammanfattade vi det som skulle bli Restaurang Landet i ett första idéprogram, och det är den känsla vi har strävat efter att förmedla genom det fortsatta arbetet – från bygglov till färdig restaurang, via storköksutformning, upphandlingar och byggledning på plats i slutskedet.
. . .
Under entréns rödlackade skärmtak kommer man in i matsalen, med centralt placerad bar och en soffhörna med verandakänsla. Gäster sitter vid köksbord i långa rader, tätt bredvid andra gäster.
Lokalen är lätt att överblicka, och man har full koll på vad som händer såväl på gatan utanför som inne i det öppna köket. Ljuset är dämpat och koncentrerat till bordsytorna som smickrande sprider det till ansiktshöjd. En snedställd masonitklädd vägg skiljer matsalen och köket åt. Postkontorets gamla kalkstensgolv är bevarat och även delar av obehandlat betonggolv ligger synligt.
Plan 2 är en folkpark i miniatyr. Här finns en scen, en liten bar med dj-bås och ett tak av kulörta lyktor. Toaletterna, intakta från postens tid, ligger i anslutning till baren för vända långtråkigt köande till mingel. Den lilla runda baren är gjord för flört och maxad med en glimrande krona av mässing. Scengolvet är av heltäckningsmatta och fungerar som sitthängplats när det inte är spelningar. De specialritade borden har en expanderande diameter från 700 mm till 1100 mm, vilket gör det möjligt att duka till middag, och snabbt efter maten kan en spelning börja utan att stora bord står i vägen.
Lager på lager av beslut kan förnimmas i inredningen. När restaurangen öppnade fanns det redan en dold historia, som ingen har varit med om. Det är en slags patina av fantiserade händelser.
Materialen är vanliga och oftast billiga, men kanske använda på ett ovanligt sätt. Oljehärdad masonit och målad träpanel finns på båda våningarna. I baren på plan 1 utgör fasadminerit fronten, och toppskivan är klädd med blått kännvänligt skinn. Taken har starka kulörer medan väggarna är mer grumliga, för att ansiktena ska bli vackrast och synas mest. Kulörerna är mättade, intensiva och en aning skruvade.
Möbler och armaturer är en blandning av samtidsdesign, specialritat av oss, anpassade standardprodukter och second hand. De egendesignade borden har sina egna personligheter, som matsalsborden med stiliserade dukar av lackerad plåt och soffborden med belysning i. Ventilationskanalerna ligger synliga i taket som skulpturala element av galvaniserad plåt.
Landet är en kaxig kvarterskrog som får folk att ta tunnelbanan ut från stan för att äta gott och ha kul. Restaurangen manar diskret till att prata med någon som man inte känner, vinka in någon som går förbi som man känner lite och låta en dag sluta med något som inte stod i almanackan. Alla som vill komma ska känna sig lika välkomna, trygga och snygga.

Fakta om Restaurang Landet
Adress: LM Ericssons väg 27
Yta: 283 m2
Öppningsdatum: 4 februari 2005
Arkitekter: Hedvig Andersson, Tove Sjöberg, Kjerstin Björk
Beställare: Fabriksstaden AB
Antal gäster: Max 180 personer.
Restaurang Landet tilldelades i maj 2005 Dagens Nyheters pris ”Gulddraken” för att ha gjort Stockholm roligare.

Share