Restaurant Frantzén

Restaurang Frantzén i Gamla Stan i Stockholm genomgick 2014 en total ombyggnation. Arkitema Architects i samarbete med Studio Feuer skapade en ny interiör. Inredningen, liksom maten, inspireras såväl av ursvensk enkelhet, som av japansk avancerad gastronomi och fingertoppskänsla.

Restaurang Frantzén är en av Sveriges mest framstående restauranger, bland annat rankad som världens 23:e bästa, med två stjärnor i Guide Michelin. Den intima lokalen har kapacitet för 22 matgäster på sina femtio kvadratmetrar. Med målet att låta matlagningskonsten stå i centrum och samtidigt skapa en funktionell restaurang med förtätad stämning har lokalen öppnats upp och både köksfunktioner och toalett har flyttats. Från hela lokalen ges nu full inblick i köket – rummets scen och fokus – för att förhöja matupplevelsen och inkludera gästerna i kockarnas arbete.

Grundkonceptet har varit att kombinera japansk materialkänsla och förfining med svensk bonnighet. Inredningen ska framhäva maten och inte sig själv. Därför går materialpaletten i diskreta nyanser såsom kalksten, lutad furu, lin och skinn. Vi har arbetat med lokala och traditionella material och använt dem med stor omsorg om detaljerna. På golvet ligger en grov sisalmatta, på väggarna i kök och badrum sitter ett saltglaserat kakel, med patinan och nyanserna hos ett Höganäskrus. Vindfång, garderob, wc, och alla funktioner för kassa och servering finns samlade i rejäla furuboxar.
Det enda som egentligen är sig likt sedan tidigare är de specialdesignade stolarna, som fått följa med från den gamla inredningen.

Kring varje bord upplevs ett rum i rummet, med bordsskivans linneduk som ljusaste punkt, en scen för avsmakningsmenyns arton rätter. Vid den nya köksbänken finns nu plats för dubbelt så många sittande gäster som tidigare. Här skapas och äts det på samma kalkstenskiva, för på andra sidan disken arbetar kockarna. Med naturmaterial, stämningsskapande belysning och förstärkt fokus på köket har vi berett plats för stora smakupplevelser.


En film om projektet: ”Frantzén Customized”

Restaurant Frantzén
Hemsida: www.restaurantfrantzen.com
Adress: Lilla Nygatan 21, Gamla Stan, Stockholm
Invigt: 14 augusti 2014
Storlek: 50 kvm. 22 platser, varav 8 i köket
Team: Ida Wanler och Saina Barazande, Arkitema Architects, Tove Sjöberg, Studio Feuer, Lina Färje, ljusdesigner, Tyréns.
Foto: Tobias Dinesen, Kontraframe