Restaurang Växthuset

Nere under Skanstullsbron, om man letar sig ner bakom sporthallar och under trafikleder, hittar man om somrarna Trädgården. Klubben har byggt upp en egen värld under bron med barer, scener, hemliga rum, olika dansgolv och djs, och erbjuder allt från avslappnat eftermiddagshäng till dans hela natten. Sommartid tar man in över tusen besökare per kväll, och köerna brukar ringla sig långa framåt kvällen.*
Sedan Trädgården flyttade in 2009 har området växt och utvecklats varje år, och inför sommaren 2013 var det dags att ge utrymme för en mer utvecklad restaurangverksamhet – Växthuset.

Växthuset
Restaurangen byggdes på en befintlig terrassyta, med ett slitet kontorshus i fonden, bredvid några containers och med två gigantiska bropelare av betong mitt i.
Att lägga till ett element av växter var viktigt för beställarna, för att betona att köket arbetar med råvaror av hög kvalitet och dessutom i ett nära samarbete med lokala odlare.
Där har vi inrett med ett inre lager – stomme av trä och väggar av hängande växter och belysning – för att fånga kvällssolen, och skapa trivsamma rum där man gärna sätter sig och äter en bättre middag. (Eller kanske senare på kvällen dansar på borden – om man så vill…) De gamla staketen är delvis utbytta mot lådor med grönskande planteringar.

Rummet är utformat så att det går att flytta undan en del av möbleringen, den som vetter ut mot gården och baren framför. Då blir terrassen i stället en scen, och hela gården utgör publikyta. Detta kommer till användning vid bland annat återkommande Daytime Sessions, välbesökta DJ-spelningar som börjar redan på eftermiddagen.
En av containrarna har öppnats till en liten bar, med en yta framför där man kan hänga i väntan på bordsplacering.

Möbleringen är till stor del fast och robust; väggfasta soffor av plywood, fasta bord i barhöjd. Möbleringen har fått en topografi så att den trappar sig uppåt från gården – sitter man i restaurangen har man utsikt ut mot gårdsplanen, och är likaledes väl synlig.
Materialen är mestadels naturfärgade, varma och träiga – furu, furuplywood, formplyfa, för att skapa en värme och en fin kontrast mot betongbron.

Ljuset förändras gradvis under kvällens gång – på eftermiddag och tidig kväll ligger solen på mot restaurangsofforna, när det skymmer glimmar hängande glödlampor i växtväggar och från taket, och senare på kvällen blir hela Trädgården till en trolsk klubbvärld av färgat ljus, musik och folkvimmel.

www.tradgarden.com

*Veronica Maggio – Trädgården en fredag

Foton av Mattias Sätterström www.satterstrom.se